Words need to be connected
21sep

 

 

 

Negeer jij ook deze waarschuwingssignalen?

 

Meer dan 3 keer kwam het langs de afgelopen weken. Voor mij inmiddels een signaal, dat ik op moet letten. Bovendien had ik er zelf ook last van. Ik probeerde mezelf aan te sporen weer een blog te schrijven *. Maar het lukte me niet.

Waar lag dat aan?

Van anderen hoorde ik:

“Ik moet doorwerken aan de verbouwing, maar op de een of andere manier gaat het niet.”

“Na de zomervakantie kwam ik niet meer op gang.”

Woorden van die strekking.

De druk van het werk voelen. Jezelf onder druk zetten. En ervaren dat het gewoon niet gaat.

Toch, als je erover nadenkt, is het heel logisch…

Te druk om in de spiegel te kijken

Het lijkt wel alsof we de hele tijd ‘aan’ staan. We gaan continu door. Er zijn constant prikkels. Seintjes van onze mobiele telefoons. Berichten vanuit onze overvolle mailbox.

En zo gaat het door, dag in, dag uit. Poppen er dan ook nog verkoudheden, langs elkaar heen praten met je partner, geldissues op, dan neemt de stress nog meer toe. Of komen die problemen juist langs als waarschuwingssignalen?

Je bent hard op weg om iets wat in je natuur zit te negeren. Terwijl die het ons zo duidelijk laat zien. Eb en vloed. De wassende maan.

Je vergeet in de drukte de overgangen. Van werk naar ontspanning (en dan niet door nog vlak voor het slapen op je telefoon of tablet te kijken, iets waar ik me ook schuldig aan maak).

Sommige mensen maken het wel heel bont.

“Ik heb het vaak te druk om in de spiegel te kijken”, las ik laatst in een interview met een drukbezette moeder, ondernemer en wat ze nog meer allemaal was en deed.

Vloeiende overgangen

Waar we het natuurlijke gevoel kwijt zijn geraakt, is moeilijk te zeggen. Eigenlijk doet het er ook niet toe. Belangrijker is om weer te leren hoe we vloeiende overgangen kunnen maken. Een van die manieren kan tai chi zijn.

“Yin, yang, yin, yang”, zegt mijn Chinese tai chi lerares. “Kijk één keer naar mij. Zie je het verschil?”

We kijken haar allemaal wazig aan. We proberen het met ons hoofd te begrijpen, terwijl ons lijf het moet snappen. We zullen nog jaren oefening nodig hebben…

Voor haar is het zo vanzelfsprekend. De overgang van kracht verzamelen naar zachtheid.

Ze laat zien hoe je tai chi kunt gebruiken om jezelf te verdedigen. Met iemand uit de groep doet ze of ze vecht. En brengt hem zonder moeite uit balans.  

“Stuur de chi,” zegt ze. “Dat is alles.”

Op de rem

Aan dit alles dacht ik deze week, terwijl ik een van mijn Writes schreef. Een Write is het resultaat van een meditatieve schrijfsessie.)

Misschien is dat ook een yin-moment. Je even in jezelf keren. Om zo de overgang naar ‘buiten’ gemakkelijker maken.

Omdat er soms momenten zijn, dat je vooruit wilt. En dat het gewoon niet gaat. Ook al probeer je jezelf te forceren. Dan is het echt beter om er even de rem op te gooien.

Het moment waarop je merkt, dat je weer nieuwe energie en zin krijgt, komt vanzelf terug. Vertrouw daarop, al is het moeilijk.

Dan zit je weer in de flow. En dan kun je weer volop doorgaan waar je gebleven was. 

================================================

PS 1 Dit schreef ik in een Linkedin-post:

* Het blog hijgt al de hele week in mijn nek. Er moet er weer een uit, dat weet ik. De laatste jaren zoveel geleerd over bloggen, ook over de frequentie dat het ‘moet’. En toch heb ik het gevoel, dat het ook anders kan. Meer vanuit mezelf.

Tot me een aantal keren opvalt, dat mensen zich bij me beklagen. Over de drukte die ze ervaren. Over de druk die ze zichzelf opleggen. Hier zit stof voor een blog in, denk ik. Ik luister naar een verhaal van een moeder over haar dochter (36) met een burnout. Mijn eigen dochter vertelt, dat haar collega (27) thuis zit met een burnout.

Vanochtend schreef ik de 1e versie. Maar ik ga mezelf niet onder druk zetten. Laat dat blog nog maar even lekker rijpen.

                          ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS 2 De online training Haal KRACHT uit je tekst is opengesteld. Dit is de bètaversie. Je kunt meedoen voor het speciale tarief van € 147,- (excl. BTW).

Je leert in de training een meditatieve schrijfmethode, die een betere schrijver van je maakt, je gezondheid kan verbeteren en je balans helpt bewaren.

Eerst even sparren of het iets voor je is? Weten wat die bètaversie inhoudt?
Bel me: 06 288 11 950.

Of stuur me een mailtje op karien@visserstekst.nl

                         ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Misschien vind je dit ook interessant:

Waarom je dagelijkse gedachtenstroom onderbreken goed voor je is

De zoektocht van de schrijver en zijn koesterende ziel

Hoe losse notities je leven kunnen veranderen

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

25aug

 

 

 

Waarom je dagelijkse gedachtenstroom onderbreken goed voor je is

 

We vallen stil.

Luisterend naar de oud-collega van manlief kunnen we alleen maar knikken.

“Ik zei het altijd al, maar als ik één ding heb geleerd de laatste tijd, is het dit: stel niets uit, maar dan ook niets.”

Hij zegt het ernstig.

Hij zegt het, omdat hij weet waar hij het over heeft.

Later hebben manlief en ik het er nog over. Over zijn plan om een dag korter te gaan werken. En over het advies van zijn collega. Die vorig jaar van de ene dag op de andere niet meer kón werken. Omdat hij kanker bleek te hebben.

Het was een advies over tijd. Maar eigenlijk is het een heel ander advies. Het is een advies over keuzes maken.

Tussen nog even achter je laptop gaan zitten of de aandacht die je kinderen van je vragen.

Tussen nog even snel stofzuigen of een kaartje voor je jarige tante schrijven.

Dit is een jachtige tijd. Een tijd waarin we voortdurend haast hebben. Ik hoor het moeders zo vaak in de supermarkt tegen hun kinderen zeggen: “Even snel boodschappen doen.” “Kom, we moeten opschieten.”

We proberen gewoon zoveel mogelijk dingen tegelijk te doen.

Autorijden en telefoneren.

Facebooken en ontbijten.

En dat is normaal.

Normaal geworden.

Maar kun je nagaan hoeveel gedachten er dan door je hoofd gaan.

Vooruitgang

Een gemiddelde westerling produceert 120.000 gedachten per dag. Vijftien jaar geleden waren dat er nog 80.000. De cijfers zijn afkomstig van Inner Sense, een bureau dat zingevingstrainingen verzorgt in het bedrijfsleven. En dat noteerde ik in 2011.

Onlangs kwam ik recentere cijfers tegen:

Een stadbewoner in de jaren '70 van de vorige eeuw had gemiddeld 50.000 gedachten per dag. Nu ligt dat op 180.000 gedachten. Dat blijkt uit onderzoek van de Stanford University.

Dat is een confronterende gedachte.

Betekent dat dat er in 6 jaar tijd nu 60.000 gedachten per dag meer door ons hoofd gaan?

We zijn blijkbaar vooruitgegaan. We denken nog meer. Nog sneller.

Emoties

Is dat een verbetering? Is dat schadelijk? Past ons brein zich niet gewoon aan?

Wat gebeurt er in onze hersenen?  

De meeste mensen produceren 90 % van de tijd bètagolven. Volgens mijn notitie uit 2011. Typisch voor deze staat zijn emoties van stress, actie, angst, verlangen en verwarring.

Als onze hersenen in ontspannen toestand zijn, gaan ze over op een lagere golflengte: de alfagolven. Die zorgen voor een rustig en helder gevoel, zo blijkt uit onderzoek. In deze staat kunnen mensen goed leren, onthouden en creatief zijn.

Onderzoek

De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek naar meditatie en mindfulness gedaan. Veel onderzoek dat aantoont dat het goed voor ons is. Maar waarom is dat zo?

Matthieu Ricard, een boeddhistische monnik, liet zijn hersenen in 2011 onderzoeken in een fMRI scanner. Deze scanner analyseert data in real time en niet achteraf.

Het opmerkelijke aan dit onderzoek is: er blijkt verschil te zijn tussen mediteren op compassie en mediteren op empathie. De hersenactiviteit zag er heel anders uit. Het netwerk gelinkt aan negatieve emoties was niet geactiveerd tijdens het mediteren op compassie. 

Bekend is dat empathie kan leiden tot emotionele uitputting. Dat is de burn-out die verpleegkundigen en artsen vaak ervaren door constant in contact te zijn met patiënten die ernstig lijden.

Het onderzoeksteam concludeerde dat compassie en onbaatzuchtige liefde geassocieerd zijn met positieve emoties. En kwam zo op het idee dat burn-out in feite een soort 'empathie moeheid' is.

Mediteren: van alle tijden

Gedurende de hele geschiedenis van de mensheid en waarschijnlijk nog veel verder terug in de tijd zijn mensen op de toegangspoort tot een vredige zijnstoestand gestuit.

De ervaringen hiermee zijn beschreven door christenen, hindoes, moslims en joden.

James Kingsland interviewde in zijn boek Siddhartha’s brein; Waarom mediteren goed is voor je hersenen een van de eerste meditatie-onderzoekers: Herbert Benson, een cardioloog, afgestudeerd aan de Harvard Medical School.

Het onderzoek was deels ingegeven door de medische voordelen die het zou kunnen opleveren. Maar de experimenten werden uitgevoerd op apen.

Zijn collega’s dachten dat hij zijn verstand kwijt was. Dat was eind van de jaren zestig, vorige eeuw. Later volgde onderzoek naar transcendente meditatie (TM).

‘Het onderbreken van de dagelijkse gedachtenstroom’, zoals Benson het noemt, lijkt een universele sleutel voor het ontsluiten van de ontspanningsreactie, hoewel het nog altijd een mysterie is hoe de gunstige klinische effecten op moleculair niveau tot stand komen.

Gedachtenstroom

Hoe kun je je leven en je omgeving zo inrichten dat je voor jezelf gunstige omstandigheden creëert? Waarin je hersenen zich vaker in een ontspannen toestand bevinden?

Laatst zag ik op Netflix een van meest indrukwekkende episodes van Chef’s Table over een boeddhistische non. Of ze nu in de tuin kruiden stond te plukken in de stromende regen, of ze in haar potten roerde, of ze prachtige creaties maakte van haar gerechten, of ze in de tempel zat, het maakte niets uit: alles was een meditatie.

Ze straalde zo’n rust en tevredenheid uit.

Jeong Kwan is een 60-jarige Zen Boeddhistische non, die veganistische maaltijden kookt voor haar gemeenschap (en de enkele bezoekers) bij de Baekyangsa Temple, 169 miles ten zuiden van Seoul.

Chef Eric Ripert zegt over Jeong Kwan: “Ze heeft geen ego.” De non heeft een heleboel gedachten over dit onderwerp:

Creativity and ego cannot go together. If you free yourself from the comparing and jealous mind, your creativity opens up endlessly. Just as water springs from a fountain, creativity springs from every moment.

You must not be your own obstacle.

You must not be owned by the environment you are in. You must own the environment, the phenomenal world around you.

You must be able to freely move in and out of your mind. This is being free. There is no way you can’t open up your creativity.

There is no ego to speak of. That is my belief.

Lees dat zinnetje nog eens, langzaam:

You must be able to freely move in and out of your mind.  

Als je die staat van zijn in jezelf ontwikkelt, heb je minder strijd met je innerlijke criticus. Sta je meer open voor je creativiteit. Maak je andere keuzes. Keuzes die dichterbij je hart liggen.

Je kunt die staat in jezelf ontwikkelen. Je dagelijkse gedachtenstroom onderbreken. En meditatie komt als een van de belangrijkste remedies naar voren.

Begin als je het druk hebt

Wanneer is de beste tijd om te starten met mediteren? Als je het te druk hebt. Aldus dit artikel.

“Je zou 20 minuten moeten mediteren. Tenzij je het te druk hebt. Dan zou je een uur moeten zitten.”

Mijn ervaring: 5 tot 10 minuten maakt al verschil op een dag.

En als mediteren echt niets voor jou is of op dit moment niet, zoek dan iets wat wel bij je past. Mindfulness, yoga, tai chi, hardlopen, mediterend schrijven. Welke vorm dan ook die je regelmatig kunt doen. Om je gedachten te onderbreken.

Onderbreek je gedachtenstroom

Ga het eens na bij jezelf.

Hoe vaak doe je 2 dingen tegelijk?

Hoe vaak kies je voor extra tempo in plaats van even te vertragen?

En hoe vaak denk je: dat zou ik eigenlijk meer moeten doen? Of: dat komt later, als ik meer tijd heb.

Er is alleen nu.

Alleen nu om je leven ten volle te leven.

En die gedachte onderbreekt je gedachtenstroom.

Dan wordt alles meditatie.

 

PS Het online programma Haal KRACHT uit je tekst is klaar. Op 1 september stel ik de training open en zijn de modules beschikbaar. Voor betatesters, die het programma willen doorlopen én feedback willen geven om het verder te finetunen.

Het is een korte, krachtige training over een meditatieve schrijfmethode, die je zelf kunt toepassen. En die verrassende effecten kan hebben, zoals dat je veel minder last hebt van je innerlijke criticus.

Betatester zijn? Je doorloopt het volledige programma voor een speciale prijs. Je krijgt toegang tot alle modules en neemt deel aan 2 online groepssessies.
Je betaalt geen 197 euro, maar 147 euro.
Bonus: persoonlijke feedback op een Write, het resultaat van een meditatieve schrijfsessie.

Bel 06 288 11 950 of mail me als je hiervoor voelt op karien@visserstekst.nl

Eerst meer weten?

Misschien vind je dit ook interessant:

Hoe losse notities je leven kunnen veranderen

De ruil van de schrijver en zijn innerlijke criticus

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

18aug

 

 

 

De zoektocht van de schrijver en zijn koesterende ziel

De schrijver stond stil. Hij wist zelf niet waarom.

“Schiet toch eens op”, maande hij zichzelf. “Wat ben je toch een slap figuur. Zo komt dat boek nooit af.” En zo raasde het maar door in zijn hoofd.

Hij zat vast. En dat was niet de eerste keer.

Opeens zag hij zijn ziel aan komen lopen.

"O, je hebt op me gewacht”, zei de ziel.

“Nee, ik zit vast.”

“O, ik dacht al: goh, hij heeft eens op me gewacht.”

“Waarom zou ik?”

“Mmm… Heb je die zwanen over zien vliegen?”

“Nee, niks gezien.”

“Heb je die grappige dialoog tussen die mensen, die we tegenkwamen gehoord?”

“Nee, niks van gehoord.”

“Dan heb je zeker ook niet gemerkt dat we in rondjes aan het lopen zijn?”

“Ja maar, dat zijn allemaal dingen waar ik over aan het denken én over het schrijven ben”, zei de schrijver verbaasd.

“Daarom let ik voor je op”, zei zijn ziel. “Ik ben af en toe even stil blijven staan om iets te bekijken, te voelen of naar te luisteren wat jou was ontgaan.”

De schrijver keek hem lang aan.

“De volgende keer volg ik in jouw voetspoor”, zei hij.

 

Hoe dit verhaal tot stand kwam
Inspiratie haalde ik uit: De Wereldziel van Frédéric Lenoir. Een wijze vertelt over een groep Australische Aboriginals, die samen met een etnoloog door een dorre streek liepen. Deze noteerde zorgvuldig het doen en laten van de groep. Hij merkte op dat de mannen en vrouwen af en toe stilstonden. Soms kort, soms wat langer. Ze deden niets, ze bleven alleen even stilstaan.

De etnoloog vroeg na een paar keer waarom ze dat deden. Het antwoord was: “Gewoon. We wachten op onze zielen.”

De etnoloog vroeg door. Zo kwam hij erachter dat de zielen onderweg af en toe stil bleven staan om iets wat het lichaam ontging te bekijken, te voelen of te beluisteren. “Daarom stonden de zielen soms een uur stil, terwijl de lichamen verder liepen. Dan moesten ze op ze wachten.”

Het is een mooi beeld. Over onze zielen die zich voeden met de schoonheid van de wereld. Met zaken die ertoe doen. Zich koesterend aan het leven, dat zich aan ons voordoet. De wijze in het boek zegt: "Daarom doet de mens er goed aan om de 2 spirituele organen die hij bezit, hart en hoofd, te erkennen, voeden, gebruiken en laten groeien."

 

PS 1 Wil je af en toe eens wat bewuster stilstaan? Jezelf opmerkzaam maken op dingen, waar je dankbaar voor mag zijn? Maak losse notities. Noteer je gedachten, mooie momenten, herinneringen.

 

PS 2 Eind augustus/begin september is de PILOT training online: Haal KRACHT uit je tekst.

Het is een training over een schrijfmethode, die zowel meditatief als reflecterend is. Het doel is niet om gepolijste tekst te maken, maar het effect is wel dat dit je makkelijker en sneller afgaat. Er is minder 'ruis' in je hoofd.

Zelf werk ik sinds januari met de methode.

Dit vertellen deelnemers:

"Heel heilzaam!"

"Ontspannend. Meditatief. Had nog nooit iets gedaan met free writing of iets wat erop lijkt. Het maakt me nieuwsgierig naar de mogelijke effecten.

 

Ja, vertel me meer

Mogelijk vind je dit ook interessant:

Hoe losse notities je leven kunnen veranderen

Ineens schrijf je iets heel anders

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

11aug

 

 

 

Hoe losse notities je leven kunnen veranderen

 

“Goed dat ik je tref! Ik heb namelijk iets ontdekt met jouw 'mindfulness' manier van schrijven."

Ze deed mee aan mijn minipilot workshop meditatief schrijven. Ik tref haar bij toeval.

"Laatst dacht ik, omdat ik niet kon slapen: ik zal eens teruglezen wat ik toen schreef.”

Ze kijkt me ernstig aan.

“En?” vraag ik.  

Ontwikkeling

“Ik was helemaal verrast. Jee. Zo dacht ik toen. En sindsdien ben ik er heel anders over gaan denken. Op het moment van schrijven gaf het me rust. Dat weet ik nog goed. Ik had het vastgelegd. Maar toen ik het herlas, besefte ik: ik kan het nu bekijken. En zien hoe mijn denken is veranderd. De ontwikkeling daarin”.

“Wat zou er gebeurd zijn als je het niet had opgeschreven?” vraag ik.

“Dan was het weggewaaid”, zegt ze stellig.

Wat kan teruglezen teweegbrengen?

Er is iets met het woord ‘teruglezen’. Ik begin op dat woord te letten.

Een paar dagen later kom ik het ook tegen in NRC (5 augustus 2017). In een mooi interview van Brigit Kooijman met Sedat Çakr. Hij wandelde van Zandvoort naar Istanbul. Dat kwam zo:

Hij vertelt dat hij al een tijdje zocht naar een manier om rust in zijn hoofd te creëren. Maar het kwam er maar niet van. Hij had het ontzettend druk met zijn werk als ondernemer.

Toen herlas hij een oud, halfvergeten blog van zichzelf.

“Ik verkondigde dat ik naar Santiago de Compostella wilde gaan wandelen.”

Hij besloot om eindelijk actie te ondernemen en de tocht een jaar later, in het voorjaar van 2007, te gaan maken. En daarna stippelde hij een route uit via Wenen, Belgrado en Sofia naar Istanbul.

Het interview besluit met het vertellen van wat Çakr nu doet: routes uitstippelen en markeren, kaarten maken, wandelgidsen schrijven, dat is nu zijn leven.

“Ik werk nog even hard als toen ik zakenman was, terwijl ik nu minder geld heb. Maar ik heb wel veel meer plezier.”

Wensenlijst

Het interview met Çakr brengt me op een idee: een oud blog teruglezen.

Ik koos er een willekeurig uit. Begin 2017.  

Dit las ik:

Ik ga het anders aanpakken.

Wat bedoel ik met anders?

Anders dan in 2016.

1 Nog meer analyseren van schrijfmethoden. Momenteel ben ik een in Nederland nog totaal onbekende Amerikaanse schrijfmethode aan het uitproberen. Eén ding kan ik je al verklappen: deze gaat een stuk verder dan ochtendpagina’s of free writing.

2 Nog meer leren over conversiegericht schrijven. Want het is leuk als je bezoekers op je website krijgt, maar als die vervolgens zonder iets te doen weer weg zijn, wat heb je er dan aan?

3 Meer samenwerken met andere ondernemers staat ook mijn wensenlijstje.

4 Meer leren over online ondernemen en online tools. Hoe meer ik erover leer, hoe meer ik besef dat ik er nog helemaal niet zoveel over weet.

Ik was perplex. Heb ik dit opgeschreven?

Dit is er sindsdien, in een half jaar tijd, gebeurd:

Punt 1: ik schrijf al ruim 120 dagen met de schrijfmethode. Het experiment breidt zich uit met minipilots, een workshop en ik ben een online programma aan het ontwikkelen. (Zie ook punt 4.) Ik doe nog steeds onderzoek naar schrijfmethoden. Ben notities aan het maken over de effecten. Heb ideeën voor een boek.  

Punt 2: ik vroeg in februari een scholingsvoucher aan bij het UWV. Mijn aanvraag werd goedgekeurd. In juli kon ik meedoen aan de Opleiding Online Marketing van Roy Ishak. Roy leerde me de nieuwste inzichten over seo, conversiegericht schrijven en linkbuilding. En nog veel en veel meer.

Punt 3: Ik ben in juni gestart met het organiseren en faciliteren van een koffie-ochtend voor tekstschrijvers. Dat is een initiatief van Tekstnet, waar ik in de regio Tilburg graag invulling aan geef.
Ik heb in juli en in augustus een ochtend zitten sparren met 2 andere ondernemers, Annemarie Barbier en Nanneke van Drunen, over onze activiteiten, wat super inspirerend was. We houden elkaar scherp.

Punt 4: ik ben eind maart gestart met de opleiding Creëer Winstgevende E-learning Programma’s van Leonie Bruning. Ze leert me alles over online ondernemen en online tools.

Herlees je losse notities

Er is één ding dat ineens ook heel erg tot me doordrong door het woord 'teruglezen'. Dat ik lang niet altijd elke dag schreef. En dat ik dat sinds augustus vorig jaar wel (bijna) elke dag ben gaan doen. Eerst volgens de methode van Julia Cameron: de ochtendpagina’s.

En sinds januari 2017 volgens de methode van Linda Trichter Metcalf: Writes.

Zou dat er ook mee te maken kunnen hebben dat de punten die ik begin van het jaar opschreef geen loze punten zijn gebleven? Dat er daadwerkelijk iets door verandert? En welke methode blijkt dan het meest effectief?

Wat in ieder geval duidelijk is: schrijven kan je inzicht geven, zoals de deelneemster aan mijn pilot vertelt. Iets wat je schreef, kan je een flinke reminder geven, zoals Çakr laat zien met zijn verhaal. En dingen noteren over wat je anders wil gaan doen, kan dingen in gang zetten, zoals ik merk.

Wat vooral opmerkelijk is, is dat we dit alledrie ontdekten, niet door het schrijven, maar door het teruglezen.

Losse notities kunnen je leven veranderen. Ze geven je zetjes in de juiste richting.

Onbewust.

Maak er bewust gebruik van.

Lees ze terug.

Zie hoe ze veranderen.

In nieuwe ideeën.

In heldere inzichten.

In uitvoerbare acties.

 

PS Dit schreef ik deze week op Linkedin:
Momenteel schrijf ik iets wat ik nog nooit geschreven heb. Een online programma over een schrijfmethode. Af en toe denk ik: wat is dit een waanzinnig plan. Waarom doe ik dit? Dan herlees ik een van mijn Writes, het resultaat van een meditatieve schrijfsessie. En dan weet ik het weer. Dat het onontkoombaar is.
(Ruim 1900 views)

PS 2 Het online programma Haal KRACHT uit je tekst komt op vrijdag 1 september beschikbaar. Het is een online training waarin je een meditatieve schrijfmethode leert, die je zelf kunt toepassen.


De nieuwe website is: beyondwriting.nl.

 

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

07jul

 

 

 

 

Ineens schrijf je iets heel anders

Dat schrijven voor jezelf… Heb je weleens iets uit zo’n Write gepubliceerd?

Die vraag kreeg ik al een paar keer. Ik stelde hem mezelf in het begin ook vaak. Ofwel: Gaat dit geschrijf voor mezelf nog ergens toe leiden?

Wat ik nu weet na meer dan 100 Writes (het resultaat van een meditatieve schrijfsessie) is dit:
- Een Write is een Write, niet goed, niet fout. Het IS.
- Soms vormen de 1e zinnen opeens een tekst die blijkbaar al ‘af’ in mijn hoofd zat. Zo schrijf ik veel sneller een blogartikel.
- Er zijn Writes waarvan delen in een Linkedin-update terechtkomen.
- Soms eindigt een Write in een krachtig statement.
- Een enkele keer riekt het naar poëzie.
- Soms valt me een idee of een nieuwe invalshoek voor een verhaal of een interview in. Zelfs voor rubrieken die ik al jaren voor vaste klanten schrijf.

Al met al schrijf je ineens heel andere dingen.

Maar er is meer…

Voor wie verder durft te kijken, voorbij de volgeschreven pagina’s.

Kijk, het lijkt niet vanzelfsprekend om voor jezelf te schrijven. Ik kan me herinneren dat ik een oefening free writing deed tijdens een Tekstnet workshop Creatief Denken van Mark Vandael. Tien minuten schrijven wat er in je opkomt. Mark zei:

"Je kunt free writing gebruiken om je hoofd leeg te maken en om focus aan te brengen over een onderwerp."

Ik verwonderde me erover dat meer dan de helft van de tekstschrijvers de term niet kende en het ook nog nooit had gedaan. Voor mij was het zoiets vanzelfsprekends. Alleen, dat is het niet, besef ik sinds mijn onderzoek naar free writing methoden.

‘Dit ga ik thuis ook doen’

'Schrijf voor jezelf' wordt zo vaak als advies gegeven, maar net zo vaak in de wind geslagen. Want het moet wel tekst opleveren. Als we het gevoel hebben dat iets niet nuttig is (=tekst oplevert) of we zien er het nut half van in, dan zijn we tijdens zo’n workshop nog wel geneigd om te denken: dit ga ik thuis ook doen. Maar thuis vergeten we het en komt het er niet van.

Waarom zou je voor jezelf schrijven?

Linda Trichter Metcalf zegt het heel mooi in haar boek Writing the Mind Alive; The Proprioceptive Method for Finding Your Authentic Voice:

You’ll learn to bring more of yourself into your work. Your writing will become more textured and fresh.

But beyond its effect on written expression, Proprioceptive Writing has profound effects on emotional life. (…) you discover your life stories.

Most immediately our students report a sense of calm and an increase in energy level.

Omdat ik geloof in de kracht van haar methode en er zelf veel baat bij heb, ben ik ermee verder gegaan. De laatste maanden heb ik niet alleen, maar ook samen met anderen geschreven. En erover gepraat.

Wat anderen erover zeggen:

“Wat ik bijzonder vind, is te merken dat ik me direct bewust was van de negatieve spiraal, waar ik bijna altijd in terecht kom, als ik alleen zit te schrijven. En ik wist: Daar wil ik niet heen.”

“Dit kan heel veel doelen dienen: oefenen in waarnemen, dingen loslaten, bronnen aanboren, je intuïtie meer de kans geven.”

“Dit lijkt op mediteren. Het is nog ontspannener dan meditatie. Het heeft op mij een stabiliserend effect.”

Omdat de 1e reacties zo enthousiast zijn, ben ik weer verder gegaan. De laatste maanden heb ik gewerkt aan het ontwikkelen van een online programma.

En nu is het zover...

Het 1e mini-programma 'Haal KRACHT uit je tekst' is er. Om samen met anderen te schrijven en de schrijfbeoefening nóg krachtiger te maken.

Nieuwe site
Op woensdag 5 juli is de nieuwe site beyondwriting.nl live gegaan.

In de modules krijg je uitleg over de theorie, de elementen en de reflecterende vragen. Je leert hoe je zelf een Write (het resultaat van een meditatieve schrijfsessie) kunt schrijven. En deze (of een deel) opsturen voor persoonlijke feedback. Bovendien zit er een online groepssessie in, waarin je samen met anderen een Write schrijft en aan elkaar voorleest. Dit werkt nog krachtiger dan wanneer je alleen schrijft. Tot slot is er ook nog een Q en A sessie, waarin je alles kunt vragen en ervaringen kunt delen.
 

Het is een mini-programma, omdat de belangrijkste elementen erin zitten om kennis te maken met meditatief schrijven én er snel iets van te merken. Omdat het een mix is van een individuele en een groepssessie. Omdat je ervaringen kunt delen en vragen kunt stellen.

Eigenlijk is het helemaal niet zo’n mini-programma... Maar toch is de prijs voorlopig laag gehouden, want mijn intentie is om het gaandeweg te ontwikkelen én nog beter af te stemmen op de deelnemende schrijvers.

Lees hier alles over 'Haal KRACHT uit je tekst'.

Eerst even sparren of het iets voor je is? Bel me op 06 288 11 950 of mail me via karien AT visserstekst DOT nl

* De modules en de lessen komen eind augustus beschikbaar.

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

Over Karien

Karien is copywriter en oprichter van Beyond Writing. Hierin geeft ze les over schrijfmethoden. Ze onderzoekt methoden om een betere schrijver te worden, een betere gezondheid én meer purpose te ervaren.
Schrijf voor jezelf.
Haal kracht uit je tekst.

Bel me: 06 288 11 950

Of mail me: karien@visserstekst.nl

Abonneer je op mijn Online Magazine.

In het Online Magazine vind je:
- schrijfmethoden
- hoe je hiermee kunt werken
- hoe je er je voordeel mee kunt doen

Je ontvangt het e-book over mijn schrijfmethode.

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!